Re-volució

mi is az az '56

RE-volúció – mi is az az ’56?

2017. április 18. 19:38 - drifteaur

Kisfilmek

A Fiatal Írók Szövetségének régóta célja, hogy egyes társadalmi jelenségekkel, közös történelmi és kulturális örökségünkkel úgy foglalkozzon a művészet és a tudomány eszközeit hívva segítségül, hogy az valamilyen változás megalapozásához járulhasson hozzá. A FISZ célja ezúttal is az volt, hogy az eddigiektől eltérő, a standard szerepek, vélemények artikulálásánál progresszívebb, gondolkodásra ösztönző, vitát és párbeszédet elősegítő alkotásokat és rendezvényeket valósítson meg, így járulva hozzá, hogy 1956 mindannyiunk közös ünnepe lehessen. 

A program keretében készítettünk 8 kisfilmet, melyekben különböző életkorú, iskolázottságú és társadalmi státusú emberek, budapestiek és vidékiek mondják el, mit jelent nekik személyesen 1956. Hogy üres, közhelyes állítások helyett, személyes élményeken keresztül is értelmezhessük az akkor történteket.

Konferencia

RE-volúció - a forradalom olvasatai elnevezésű tanácskozásunk elsődleges célja annak vizsgálata, hogy miként tudunk a kollektív emlékezet számára elbeszélhetőbbé, olvashatóbbá, egyszersmind aktuálisabbá tenni egy olyan, nem csak a magyar, de a világtörténelmet is nagyban befolyásolható eseményt, mint amilyen az 1956-os forradalom és szabadságharc. Melynek élményvalóságából mára, az idő szükségszerű előrehaladtával egyre inkább kultúrtörténeti tudássá és historiográfiai technikává válik.

Fontos megjegyeznünk: a diktatúra egynemű ellenforradalom-értelmezését követően, a cenzurális kontroll alatt tartott nyilvánosságszerkezet megszűntével a rendszerváltás utáni demokrácia 1956-interpretációi a nemzeti tudat tisztulását, szakmai diskurzusok kibontakozását segítették elő. Miközben 1956 politikai és társadalmi emlékezetének vizsgálata történik, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója fontos lehetőséget biztosít és biztosított annak fürkészésére is, hogy milyen módon hatja át kulturális és művészeti gyakorlatainkat 1956 szellemisége.

Avagy: 1956 komplexumához hogyan kínál hozzáférési lehetőségeket a művészet (főként az irodalom, a képzőművészet, az építészet és a film) formanyelve hat évtized távlatából? Létrejöttek-e produktív és kontraproduktív elbeszélések, egymással vitatkozó értelmezések, konszenzusesélyek a szabadságharc eszméjének, az önfeláldozás, a szolidaritás, a gyász, a megtorlás, az árulás momentumainak vonatkozásában?

A Fiatal Írók Szövetsége RE-volúció - a forradalom olvasatai elnevezésű két napos rendezvénye e kérdések feltevéséhez és e dilemmák mérlegeléséhez igyekszik megfelelő struktúrát kialakítani. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://miisazaz56.blog.hu/api/trackback/id/tr8512435371
süti beállítások módosítása